housky, pletýnky, vánočka - bez vajec (jen 1 na potření)
Potřebné ingredience
½ kg hladké mouky
kostka kvasnic (nebo balíček sušených)
200 ml mléka (já přidávám navíc ještě 2 lžíce zakys. smetany)
1 lžička kryst. cukru na kvásek
2 lžičky soli
5 lžic oliv. oleje (lze dát míň – třeba 2-3 lžíce a k tomu 2 lžíce sádla, ale i margarínu...)
1 vejce na potření (nebo třeba osolené mléko)
na posyp cokoliv: hrubá sůl, kmín, lněná či sesam. semínka, sekané oříšky...
(všechno dávám tak nějak od oka, ale snad budou ta uvedená množství sedět)
Postup přípravy
předehřejte si troubu cca na 200 °C, z těsta potom tvořte tvary – pletýnky, rohlíky, bochánky apod.
na plechu (nejlepší je vyložit jej pečicí papírem) nechte chvíli ještě kynout (počítejte s tím, že ještě vyběhnou, ta mějte mezi bochánky ideální rozestupy:-)).
potom potřete rozšlehaným vejce a posypte tím, co máte nejraději (bacha, rum se sype blbě;-))
dejte péct na cca 25 minut – můžete během pečení stáhnout na 180 °C. až jsou dozlatova, jsou hotové.
TIP 1: já osobně těsto dělám tak, že všechny ingredience šupnu do domácí pekárny a nastavím program pizza těsto – a vystaráno (starej lenoch;-))
TIP 2: pokud nemáte vajíčko, můžete potřít osoleným mlékem. není to úplně ono, ale svoji službu to taky udělá;-)
TIP 3: do těsta můžete smíchat třeba i na kostičky mladou cibulku, šunku, slaninu atd., nápadům se meze nekladou.
TIP 4: místo oleje máslo + sádlo, přidat 60 dkg mlet.cukru a do těsta a nahoru oříšky a hrozinky – a máte těsto na super lehkou vánočku.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé